Haas
De haas behoort tot de haasachtigen (en is dus geen knaagdier). Met zijn typische lange oren (lepels) en zijn sterke achterpoten waar hij heel hard mee kan rennen, is het een mooi dier om tegen te komen in weilanden of bossen.
Direct naar de informatie die je zoekt:
- het uiterlijk van de haas
- wat eet de haas en hoe komt hij aan zijn eten
- paartijd
- typisch voor een haas
- help de haas
- wet- en regelgeving
- waar komt de haas voor?
Uiterlijk van de haas
De haas is een zeer krachtig dier. Zijn kracht zit vooral in zijn lange achterpoten waar hij enorme sprongen mee kan maken. Hij heeft een langwerpig lichaam (50-60 cm) en zeer lange oren (lepels) met een zwart uiteinde/puntje.
Zijn kleur bestaat uit grijs en bruintinten waarbij de buik vaak lichter van kleur is. Jonge haasjes hebben vaak een witte vlek op de kop. De staart is wit aan de onderkant en grijs met een zwarte punt aan de bovenkant (de pluim).
De haas wordt soms verward met een (wild) konijn. De haas is echter groter, heeft grotere oren en hij springt ook meer en hoger dan een konijn.
Wat eet de haas en hoe komt hij aan zijn voer?
Hij eet vooral gras, kruiden en klaver. Maar ook wat graan, maïs of een aardappel gaat er goed in.
Hazen gaan vooral in de avond en nacht op zoek naar hun eten. Overdag liggen ze in hun legers: een kuil waar ze plat in liggen.
Paartijd
Hoewel hazen solitaire dieren zijn, komen ze in het voorjaar samen op zoek naar een partner. De moer (vrouwtje) wordt vaak achterna gezeten door verschillende rammen (mannetjes). In de rammeltijd (paartijd) gaan menige mannen op de vuist met elkaar. Tijdens dit boksen raken mannetjes regelmatig verwond, rennen ze zo maar voor een auto of raken ze verstrikt in netten.
De bronsttijd begint al in december/januari en duurt tot augustus/september. Een haas krijgt dan ook meerdere nesten per jaar, soms wel vier. De draagtijd bedraagt ongeveer zes weken. Ze krijgt dan ongeveer vier jongen die in een open nest of in het veld worden gelegd.
Pasgeboren haasjes zijn al helemaal af: ze zijn volledig behaard en kunnen al zien en horen. Moeder komt 1 of 2 keer per dag langs om de kleintjes te zogen, dat gaat vaak heel snel zodat ze zo min mogelijk de aandacht trekt van roofdieren. Na een maand moeten de haasjes het zelf zien te redden.
Typisch voor de haas
De haas kan tot 65 km per uur rennen. Om aan gevaar te ontkomen kan hij heel snel in een hoek van 90 graden draaien en snel weer door te rennen.
Gewicht: een volwassen haas weegt gemiddeld 3,8 kilo. Een net geboren jong rond de 100 gram.
Lengte: een volwassen haas is zo’n 53 cm lang.
Nestgedrag: de haas is een nestvlieder.
Overwinteren: de haas houdt geen winterslaap.
Help de haas
De haas staat op de Rode lijst: er komen steeds minder hazen voor. Sinds 1950 is hun populatie met 60-70% afgenomen. Wrang is dat er nog steeds gejaagd mag worden op hazen.
In de eigen omgeving is niet veel te doen voor hazen, ze zijn te angstig om dicht bij te komen voor eten en drinken.
Laat jonge haasjes liggen! De moeder komt terug, en mocht de moeder gewond zijn geraakt, dan worden de kleine haasjes gevoed door een tante. Een haasje mag alleen meegenomen worden als deze is/wordt aangevallen door andere dieren (roofvogel, kat, etc.). Breng het dier daarna naar een wildopvang en ga niet proberen het dier zelf op te voeden. Het is bij wet verboden, maar vooral niet in het belang van het dier. Het is een wild dier en heeft specialistische zorg nodig.
Wet en regelgeving
De haas is een beschermde inheemse diersoort. Hij staat op de Rode lijst omdat zijn soort dreigt te verdwijnen.
Waar komt de haas voor?
De haas komt in heel Nederland voor.