Wat kun je zelf doen voor de dieren in het wild?

Vaak wordt gezegd: laat de natuur de natuur. Dus niet ingrijpen als je een ziek of gewond dier vindt, niet bijvoeren ‘want er is genoeg voer te vinden in de natuur’.

Helaas is dit niet waar. We hebben als mens de natuur afgenomen van de dieren. Daar waar zij vroeger de ruimte hadden, moeten ze het nu doen met kleine parken, betegelde tuinen en daken in plaats van bomen. Voer is steeds schaarser te vinden door de warmte en droogte in de zomer, het steeds meer verdwijnen van insecten door giftige sprays en korrels.

Kortom, willen we de dieren in de natuur behouden, dan moeten we met zijn allen wat doen. En dat kan al op kleine schaal. Met een bakje water op balkon of in de tuin, wat egel- of vogelvoer of door de robotgrasmaaier niet ’s nachts aan te zetten.

Wat je zelf kunt doen lees je op deze pagina.

Help de dieren bij droogte en hitte

Help de dieren bij droogte en hitte

Help de dieren bij droogte en hitte Bij droogte en warmte kunnen de dieren in de natuur onze hulp goed gebruiken. Waarom en hoe lees je hier. Waarom de dieren helpen bij droogte en hitte?  Er is...

Lees meer
Wat te doen als je een jonge vogel vindt?

Wat te doen als je een jonge vogel vindt?

Wat te doen als je een jonge vogel ziet? Een vogel heeft hulp nodig als deze: gewond is; aangevallen is door een ander dier; aangereden is; tegen een raam is gevlogen en blijft liggen; blijft liggen...

Lees meer