Een zeebever in Delft

Een zeebever in Delft

Het was de week van de bijzondere dieren en bijzondere verhalen: zo’n week dat je elke dag wel iets bijzonders meemaakt. Die ochtend zaten we te grappen over wat we die dag konden verwachten. Een schildpad en een bever waren twee van die opties. In de ochtend werden we gebeld door een dierenambulance die een heel stel schildpadden bij zich had. Ze konden gelukkig direct door naar de schilpaddenopvang. We stuurden wel een appje uit naar het team van die middag ‘is de bever er al?’. Als grapje natuurlijk.

Een half uur na sluitingstijd werd er op onze nachttelefoon gebeld door de Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren (EHBZ): er was in de zee bij Katwijk een bever gevonden, of ze die naar ons konden brengen. Hij was gewond. We zijn direct naar de opvang gereden, hebben onze dierenarts gebeld die snel haar dessert in het restaurant naar binnen werkte zodat ze ook snel naar ons kon komen. De mannen van de EHBZ hadden een grote rieten mand bij zich waar de bever in zat. Vanuit die mand is de bever nagekeken en, zo goed als het kon, aan zijn opengehaalde staart behandeld. Daarna kon hij zich terugtrekken in zijn hok met warmtelamp waar hij zich kon ontdoen van al dat zoute water en vol kon eten.

De dagen erna werden we veel door de pers gebeld over deze ‘zeebever’. Veel journalisten waren er ook van overtuigd dat het een apart soort bever is die alleen in de zee voorkomt. Zo werd onze bever een beroemdheid. Overigens hebben we het vermoeden dat de bever een verkeerde afslag heeft genomen en per ongeluk in de zee is beland. Schijnt vaker voor te komen. Na een weekje in de opvang  mocht de bever weer terug naar een veilige plek zónder zeewater!

Willeke van den Heuvel
Wildopvang Zuid-Holland